Editors in Chief
Milena Brasca (Consiglio Nazionale delle Ricerche-CNR, Milano)
Giovanna Contarini (Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l'analisi dell'Economia agraria-CREA, Lodi)
Scientific Editorial Board
Federico Baruzzi (Consiglio Nazionale delle Ricerche-CNR, Bari)
Luciana Bava (Università di Milano)
Giovanni Cabassi (Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l'analisi dell'Economia agraria, Lodi)
Cinzia Caggia (Università di Catania)
Bianca Castiglioni (Consiglio Nazionale delle Ricerche-CNR, Lodi)
Fabio Coloretti (Università di Bologna)
Roberto Consonni (Consiglio Nazionale delle Ricerche-CNR, Milano)
Maria Luisa Dettori (Università di Sassari)
Paolo Formaggioni (Università di Parma)
Piero Franceschi (Università di Parma)
Elena Franciosi (Fondazione Edmund Mach, San Michele all'Adige)
Giorgio Giraffa (Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l'analisi dell'Economia agraria-CREA, Lodi)
Yesid González Torres (Fundación Universitaria Juan de Castellanos, Tunja, Colombia)
Nadia Innocente (Università di Udine)
Alejandra A.Latorre (Universidad de Concepción, Chillan, Chile)
Camilla Lazzi (Università di Parma)
Massimo Malacarne (Università di Parma)
Lucia Monti (Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l'analisi dell'Economia agraria, Milano)
Luisa Pellegrino (Università di Milano)
Giovanni Piredda (Agenzia Regionale per la Ricerca in Agricoltura, Sassari)
Luca Settanni (Università di Palermo)
Tiziana Silvetti (Consiglio Nazionale delle Ricerche, Milano)
Andrea Summer (Università di Parma)
Honorary Board
Bruno Battistotti
Mauro Pecorari
Giuseppe Losi
*************************
Editors in Chief
Milena Brasca
Giovanna Contarini
Publisher
Marco Zani
Management Board
Vincenzo Bozzetti
Chiara Scelsi
Andrea Summer
Marco Zani
Direttore Editoriale Tecnico-industriale
Vincenzo Bozzetti
Comitato Editoriale Tecnico-Industriale
Paolo Cernuschi - Clerici-Sacco
Giovanna Contarini - CREA Lodi
Maria Chiara Ferrarese - CSQA
Ivana Gandolfi - Parmalat
Massimo Malacarne - Università di Parma
Chiara Marinuzzi - Studio Legale Forte
Luciano Negri - Fattorie Cremona
Erasmo Neviani - Università di Parma
Luisa Pellegrino - Università di Milano
Vittorio Emanuele Pisani - Consorzio Tutela Provolone Valpadana
Valentina Pizzamiglio - Consorzio del formaggio Parmigiano Reggiano
Publishing Editor
Chiara Scelsi
chiara.scelsi@quine.it
Sales
Stefano Busconi
dircom@lswr.it
Ph. 0039 (0)2-88184.404
Printing
Aziende Grafiche Printing Srl
Via Milano 3/5
20068 Peschiera Borromeo (MI)
Quine Srl - LSWR Group
Via G. Spadolini, 7
20141 Milano - Italy
Ph. 0039 (0)2-49756990
Fax 0039 (0)2-70057190
www.quine.it
Doi
10.36138/STLC.01.2019.04
Abstract
This article reports the results of a comparative analysis carried out on milk prices in Europe and their composition. Promoted in 1999 by the Dutch Dairy Interprofessional Organization (Dutch Dairy Board) upon farmer's union LTO request and carried out in collaboration with the European Dairy Farmers (EDF) producer association, this survey was aimed at increasing the transparency of the milk market in Europe. The results also make it possible to understand the main milk price formation mechanisms and their additional components that have been influencing the way to produce milk in recent years. A very interesting example is the proliferation of production standards on the subject of sustainability, very differentfrom each other but which on a voluntary or mandatory basis must be increasingly respected by milk producers to be able to continue producing milk.
Keywords
Milk Price, Agricultural Markets, Sustainability, Agricultural Cooperatives, Milk Producers